
Jaké bylinky pěstovat na zahrádce
Přehled bylinek
Nejznámější i méně známé bylinky a rostlinky nejen v naší kuchyni:
Andělika
Pro ostrou kořenitou chuť i aroma je Andělika vhodná ke kandování. Sirup z Anděliky se ve zředěném stavu používá k přípravě osvěžujících nápojů, ovocných salátů i zmrzliná. Používá se také jako koření do polévek, omáček a salátů.
Anýz-Badyán
Hojně nazyvané jako hvězdičkové koření, jsou známé plody malého čínského stromu. Používá se jako koření do likérů, cukrovinek, pečiva, vánočního pečiva, ovocných polévek nebo pudinku.
Bazalka
Má velmi výraznou chuť, výborně se hodí do jídel převážně italské a středomořské kuchyně. Používá se jak čerstvá, tak i vařená. To nejlepší co můžete mít na zeleninové pokrmy, těstoviny, masové knedlíčky, bílé omáčky, saláty, pomazánky a mletá masa.
Bobkový list
Listy musí být čerstvé, ne starší jednoho roku, suché, pružné a světlezelené, nesmí být šedivé, hnědé ani s hnědými skvrnami. Vyznačují se kořenitou vůní a mírně nahořklou chutí, která dodává pokrmům pikantní příchuť. Suchý bobkový list se užívá jako přísada do sladkokyselých a rybích polévek, nebo do tradičních omáček (rajské, smetanové, svíčkové, fazolové nebo burgundské).
Celer
Zelená nať celeru obsahuje vitamín A a C a hlavně také draslík. Celerovým listem se koření polévky, omáčky, zeleninové saláty, používá se při zapékání i dušení masa se zeleninou. Přidává se do mletých mas a polévek.
Cibulová nať
Pro vysoký obsah vitamínu C je uznávaná jako bylinka. Používáme ji do polévek, pomazánek, salátů, dušených jídel a nebo jen tak nakrájenou na chléb s máslem nebo sádlem.
Česnek
Je oblíbený v kuchyni snad všech národů světa. U nás se hojně používá nejen do polévek, omáček, při přípravě masa, při výrobě uzenin, pomazánek, zabijačkových jídel, ala také do jídel z brambor a samozřejmě na topinky.
Oregano
Podporuje neuvěřitelným způsobem chuť k jídlu. Přidává se do pizzy, rizota, špaget a omáček. Nezbytná bylinka při přípravě masa na divoko.
Estragon
Koření používané již na celém světě. Používá se k aromatizování vinných a ovocných octů, do bylinkového másla, do omáček a majonéz, při nakládání zeleniny, do salátů, polévek, marinád a omelet.
Fenykl
Pěstuje se pro svá aromatická semena. Fenykl přidáváme do některého pečiva, perníku, ovocných chlebíčků, majonéz nebo kyselých zálivek.
Hořčice
Vyrábí se ze semen rozemletím na jemnou moučku z bílé a části černé hořčice. Hořčice se podává k masitým pokrmům, párkům a přidává se k různým pikantním omáčkám a majonézám.
Hřebíček
Používá se do omáček, cukrovinek a perníku. Pro silnou a velmi pronikavou vůni se používá vždy jen malé množství.
Chilli
Používá se s oblibou na grilované maso, guláš, pikantní omáčky ke zvěřině nebo k rybám.
Jalovec
To nejlepší ke zvěřině nebo skopovému masu. Nepohrdnou ani tmavší omáčky, zelí nebo kapusta.
Kari
Kari je směs koření obsahující koriandr, kardamom, zázvor, bílý pepř, kurkumu, nové koření a kmín. Čínské koření Kari obsahuje navíc česnekový prášek a papriku, je tmavší barvy a ostřejší chuti. Používá se na přípravu kuřete, ryb, zeleniny, rýže, rajské nebo smetanové omáčky a klobás.
Kardamom
Je důležitou přísadou pokrmů kuchyně indické a čínské. Používá se do omáček, octa, hořčice, na vánoční pečivo, kynutá těsta, guláš, rizoto, sekané maso, kuřecí, skopové a jehněčí pokrmy.
Kerblík
Jemné lístky s lehkým petrželovým aromátem se používají výhradně čerstvé. Přidávají se do bramborové nebo zeleninové polévky, na drůbež, jehněčí maso, a nejrůznější pomazánky.
Kopr
Je nepostradatelný pro přípravu nejen tradiční "koprovky", ale i do zavařených okurek, k rybě, jídlům z brambor a vajíček, studeným omáčkám.
Koriandr
Ideální na koláčky, marcipán, luštěniny, zavařeniny, drůbeží paštiky, kapustu nebo k červené řepě.
Kmín
Účinné látky kmínu povzbuzují činnost zažívacích orgánů, potlačují křeče při kolikách a onemocněních žaludku a upravují zažívání. Kmín působí také proti choroboplodným zárodkům a střevním parazitům. Používá se při pečení chleba, pečiva, vaření brambor, do polévek, při přípravě masa a uzenin, do pomazánek a měkkých sýrů, tvarohů, salátů a zeleniny. Je součástí mnoha nálevů při nakládání zeleniny, kyselého zelí, okurek.
Levandule
Jako koření se používají výhradně jen listy, nebo snítky s květy a to při přípravě francouzské, italské a španělské kuchyně, a to vždy ve velmi malém množství.
Libeček
Lístečky, tenké stonky i omyté a usušené kořeny se vaří. Výborně se hodí do polévek a omáček a vyznačuje se velmi silným aromá. Ochutí při vaření brambor nebo luštěnin, přidáváme jej do bramborových a luštěninových polévek, rybích a masových vývarů, do salátů, mletých mas, tvarohů, pomazánek, bešamelu nebo bylinkového másla.
Majoránka
Používá se jak čerstvá tak sušená, a to například do uzenin a játrových paštik, do zeleninových a masitých polévek, do nádivek. Pěstuje se jako jednoletá bylina. Používáme v sezóně čerstvou, v zimě sušenou.
Máta peprná
Čerstvé lístky přidáváme do ovocných salátů, ovocných nápojů, bowlí, ze sušené máty připravujeme čaje proti plynatosti, nebo žaludečním a žlučníkovým potížím. Hodí se také do skopového nebo kuřecího masa.
Meduňka
Hodí se do salátových zálivek a do sladkých ovocných jídel. Lístky jsou vhodné i na zdobení. Sušené lístky se používají také na čaj. Používáme k ochucení limonád, ovocných salátů a všude tam, kde používáme tradiční citrónovou nebo limetkovou šťávu.
Muškátový květ, Muškátový oříšek
Používá se v malém množství, většinou do moučníků a pečiva. Také některé polévky a omáčky přímo vyžadují přísadu v podobě Muškátového oříšku nebo květu.
Oregano
Nepostradatelné koření do jakékoliv pizzy nebo bylinkového másla, je velmi oblíbené také v řecké kuchyni.
Paprika
Druhů papriky je několik. Červená jemná i ostrá rozemletá se užívá k pokrmům masitým, telecím, tradiční kuře na paprice, guláš, polévky obecně. Zelené papriky rádi plníme rýží a mletým masem nebo sýrem.
Pažitka
Roste již v předjarních prvních teplých dnech. Nejlepší je vždy čerstvá, většinou nasekaná na jemno. Používáme ji čerstvou i zmrazenou do polévek, omáček, pomazánkám, nebo jen tak na chleba s máslem.
Pelyněk
Je to léčivá bylina i koření v jednom. Používá se v malém množství ke kořenění vepřového a skopového masa, husy, kachny, ale také k dochucení koláčů, tvarohu, majonéz a salátů.
Pepř
Jsou plody popínavého keře. Černý pepř je z nedozrálých sušených plodů, bílý pepř se připravuje máčením ve vápenné vodě nebo mořské soli z plodů zralých. Pepř je nezbytným kořením při jakémkoliv vaření.
Rozmarýn
Lístky Rozmarýnu jsou špičaté a velmi tvrdé. Přidávají se do polévek, masitých a rybích jídel, karbanátků, do drůbeže obecně, těstovin a zeleninových salátů.
Saturejka
Chutná jemně palčivě a vyniká zejména v luštěninových a obilninových jídlech, zelí, kapustě, houbách, nádivkách, rybí polévce. Je známá ze staročeské kuchyně při přípravě zvěřinových jídel a smetanových omáček.
Skořice
Je kůra větví skořicovníku. Skořici používáme ke kořenění nákypů, moučníků, a některých cukrovinek. Oblíbená je také jako ozdoba capuccina.
Šafrán
Je stále velmi drahé koření, u nás možná i proto málo používané.
Šalvěj
Je silně aromatická, a proto používáme jen několik čerstvých lístků, přiměřeně sušených. Používá se při přípravě skopového a jehněčího masa, ryb, karbanátků nebo do pečených brambor.
Tymián
Je nepostradatelný pomocník především v kuchyni italské a francouzské. Lístky se používají čerstvé, a lze je vařit přímo i se stonkem. Hodí se všude tam, kde se používa současně i česnek, oregáno, estragon nebo majoránka. Kořeníme jím opatrně pro jeho velmi aromatickou chuť. Je nezbytný také při přípravě některých omáček, luštěninových jídel, sekaných mas, zvěřiny, ryb a salátů.
Vanilka
Jsou plody rostliny, pocházející z tropických krajů Ameriky. Používá se ponejvíce v cukrářství k přípravě různých krémů, likérů, moučníků a také do koktejlů.
Zázvor
Jsou kořeny stejnojmenné rostliny. Používá se ke kořenění polévek, zavařenin, pečiva, omáček a nově také různých nápojů. Nepostradatelný pomocník při nevolnostech a v období těhotenství.
Anketa
Zajímají vás bylinky a přírodní produkty pro zdraví?
ANO, velmi (1 878)
NE, nezajímají (538)
Celkový počet hlasů: 2416